SÜT SIĞIRCILIĞINDA MODERN AİLE İŞLETMELERİNİN ÖNEMİ

TETA Teknik Tarım, Türkiye'deki büyük ve orta kapasiteli sığırcılık işletmelerin profesyonel olarak projelendirilmesini yapmakta, bu işletmelerin gereksinim duyduğu modern mekanizasyonu ve danışmanlık hizmetlerini sağlamaktadır. Mekanizasyon olarak süt sağım makineleri, sürü yönetim programları, ahır içi ekipmanlar, yem dağıtma römorkları, kaba yem hasat makineleri, kısacası bir çiftlik için gerekli tüm mekanizasyon TETA Teknik Tarım ürün yelpazesinde bulunmaktadır.

TETA olarak sığırcılık yatırımlarında hizmet verdiğimiz çiftlikler ikiye ayrılmaktadır.

Profesyonel Sığırcılık İşletmeleri

2006 yılı,ülkemizdeki sığırcılık yatırımları bakımından çok hızlı bir yıl oldu. 200 ila 1000 sağmal arası onlarca proje start aldı. Biz TETA olarak, 2006 yılında birçok proje anlaşması yaptık. Ayrıca bu yıl proje anlaşması yapmış olup, 2007 yılında başlayacak 8 adet sığırcılık projesi bulunmaktadır. Ülke olarak bu şekildeki Profesyonel Sığırcılık İşletmeleri yatırımlarının başlangıç aşamasındayız. Bu kapasitedeki sığırcılık işletmeleri, üretilen toplam süt miktarının %10'unu ancak üretiyorlar. Bir ülkede üretilen süt miktarının %30'u bu çiftlikler tarafından üretilmelidir.Bu sayede sektördeki üreticiler belli bir yaptırım gücüne sahip olabilirler ve süt sanayicisi ile karşı taraflar olarak değil, aynı tarafta bulunarak sektörün yararı için müşterek çalışmalar yapılabilir.Bugün kurulan Profesyonel Sığırcılık İşletmeleri, İleriki dönemlerde süt sanayisine de yatırım yapacaklardır. Burada iki yol vardır. Birincisi Modern Minik Süt İşleme Tesisleri kurulması, diğer yol ise, mevcut süt fabrikalarının ortağı olunmasıdır. Tüm bu gelişmeler, sektörün yararına olacak gelişmelerdir.

Modern Aile İşletmeleri

Bugün ülkemizde üretilen süt miktarının %90'ı aile işletmeleri tarafından üretilmektedir. Bu işletmeler kapasitelerinin küçük olmasından ve modern teknolojiye sahip olamayışlarından ötürü pahalı bir üretim yapmakta olup, düşük verim ve dolayısı ile düşük kar ile çalışmaktadırlar. Hal böyle olunca bu işletmelerin bu koşullarda büyümesi ve daha karlı çalışması neredeyse imkansızdır.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 80 ila 100 sağmal kapasiteli 'Modern Aile İşletmeleri' kurulmalı ve arkasından da mevcut işletmelerin bu kapasitelere ulaşıp modern teknolojileri kullanarak daha verimli ve daha karlı çalışmaları gerekir.Mevcut 10 ila 20 sağmalı olan işletmeler de imkanlarını biraraya getirmeli, kimi arazisini, kimi hayvanını, kimi mekanizasyonunu ortaya koyarak şirketleşmeli ve 80 ila 100 sağmal kapasiteye ulaşmalıdırlar. Müşterek makine kullanımı mutlaka yaygınlaşmalıdır. Bu sayede hem köylerde yaşayan insanlarımız daha kaliteli işler yaparak geleceğe daha güvenli bakacaklar, hem de kaliteli süt üreterek sektördeki yerlerini alacaklardır.

Sorunları temelinden çözmek için bir kere kalitenin önplana çıkması ve değerini bulması gerekir. Bizim tüm Dünya ülkeleri ile rekabet edebilmemiz için birinci koşul kaliteli ürün üretmektir. Kaliteli ürüne prim verilmediği sürece bu ülkede kaliteli ürün üretilmez. Bunun için tarımsal ürünlerde kaliteye ekstra prim verilmesi kaçınılmazdır. Unutmayalım ki yüzyıllardır tükettiğimiz süt, mevcut düşük verimli, az karla çalışan köylü vatandaşlarımız tarafından üretilmektedir. Bu işletmelerin yok olmaması,ayakta kalması gerekmektedir. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde göreceğiz ki hızla modern aile İşletmeleri çoğalacak, hem sektör canlanacak, hem de sosyal yaşam daha kaliteli hale gelecektir.

Doç.Dr.Ömer Tömek