Haberler

Hayvan Refahı Artık Dikkate Alınması Gereken Küresel Bir Sorun

Kanada'daki British Colombia Üniversitesi üyesi Dr David Fraser'a göre, hayvan refahı artık hayvan sağlığı endüstrisi için küresel bir sorun. Onlarca yıl önce, hayvan refahının araştırmalara fazla konu olmadığı dönemin tersine.

VetsWeb editörü Emmy Koeleman Vankuver'deki IPVSten bildiriyor IPVS'in ilk gününde konuşan Fraser, hayvan bakımı ve hayvan refahı konusunda bugün geldiğimiz noktayı şekillendiren geçmiş ampirik, etik ve kültürel görüşleri kısaca özetledi. Fraser, "geçtiğimiz yarım yüzyılda halkın hayvanlara bakışında büyük bir değişim yaşandığından" bahsetti. 1960'larda hayvanların barınması ve idare edilmesinde yenilikçi yöntemler olarak karşılanan uygulama ve teknolojilerin günümüzde sıklıkla sorgulanıp, reddedildiğini söyledi. Hayvan refahı ve bunun kültürel içeriği konusunda bir uzman olan Fraser, her kültürün, o kültürde hayvanlara karşı davranışların gösterdiği farklılığa bağlı olarak, hayvanlara verilen değer ve onlara nasıl davranılması gerektiği konusunda değişik inançlara sahip olduğunu açıkladı. Ancak, hayvanların anatomisi ve davranışlarıyla ilgili daha çok bilgiye sahip oldukça onlara bakışımız değişmeye başladı. Uzun zaman önce halka verilen anatomi dersleri, hayvanlarla insanların birbirlerinden çok da farklı olmadığını ortaya koydu. Bu, insanlarla hayvanlar arasındaki mesafenin daralmaya başladığı noktaydı.

Peki ama hayvan refahını nasıl tanımlayabiliriz? Fraser konuyu tamamlayan üç öğeden bahsetti: 1) duygusal durumlar, yani zevk, acı, eziyet ve mutluluk. 2) hayvanların doğalarına uygun şartlarda yaşamasını gerektiren doğal yaşam, ve 3) hastalıklardan uzak olmayı, yeterli beslenmeyi ve su teminini içeren temel sağlık. Fraser hayvan refahını tanımlayan bu üç öğe arasında bir denge kurmaya çalışmanın öneminden bahsetti.

Fraser, her bilim dalında olduğu gibi hayvan refahının da, hayvancılığa bilimsel yaklaşım alanında yerini alması gerektiğine inanıyor. "Hayvanların beslenmesi ve barındırılması gibi konular, günümüz hayvan bilimi programlarında neredeyse yok olmuş durumda, ama hayvan refahı sadece duygusal bir konu değil, bu açıdan aslında pratik bir bilim dalı.

Fraser hayvan refahı üzerine odaklanmanın veterinerlik uygulamalarının yeniden gözden geçirilmesine de yol açabileceğini düşünüyor. Bu anlamda, veterinerlere düşen rol araştırma, liderlik ve profesyonelliğin üzerinde durmak olacak. Refah öğelerinin arasındaki dengeyi kurduğumuz gibi, hayvan refahı üzerinde birlikte çalışan hükümet, tüketiciler, veterinerler ve çiftçiler gibi farklı gruplar arasındaki dengeyi de kurmalıyız.

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]