Makaleler

Pratik ve Güvenli Bir Sistem: Elektrikli Tel Çit

İyi kurulmuş bir elektrikli tel çit sistemi, ister bir sürünün bir arada tutulması, ister ekili alan koruması, ister evcil hayvanlar için olsun, hayvan kontrolünün en etkin ve ekonomik yoludur. Elektrikli tel çitler hem eskiden kullanılan dikenli tel çit veya başka tür çitlerin yerini almış hem de daha önce pek mümkün olmayan kolayca taşınabilir çevreleme ve otlak alanı yaratmada kullanılır olmuştur.

Son yıllarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan elektrikli tel çitler, her türlü tarım işletmesinde tercih edilir olmuştur. En büyük sebebi, kullanım kolaylığı, modernliği, zararsız oluşu ve herhangi başka bir çite göre düşük maliyetidir. Elbette en fazla etkinliği elde etmek için, tel çit komple bir sistem olarak ele alınmalı ve her bir parçası ihtiyaçlara uygun olarak seçilmelidir.

En temel tarifi ile elektrikli tel çit, bir enerji ünitesi ile belli bir alanı çevreleyen özel tel üzerinden yüksek voltajlı düşük amperli elektrik geçirilmesi ile bu alanın içinden dışına çıkılmasını veya dışından içine girilmesini engelleyen sistemdir.

Sisteminizi seçerken anahtar öğe etkinliktir. Enerji ünitesi gereksinimlere uygun ve yeterli seviyede güç üretmelidir.

Eski tip üniteler kaçaklara karşı çok hassastırlar. Yeterli seviyede bir gücün geçebilmesi için yalıtımın mükemmel olması ve hiç kaçağın olmaması gerekir ki bu da doğal, özellikle ıslak, koşullarda çok zordur.

Bir enerji ünitesinin gücü, volt ile değil milijul (enerji) olarak hesaplanır. Enerji ve voltaj aynı şey değildir; voltaj akımın uzunluğu, enerji ise akımın verdiği acıdır.

Dünyadaki en gelişmiş tel çit sistemlerinde enerji ünitesi, yüksek enerjiyi, genellikle 10.000 V voltaj gibi çok yüksek bir voltajda çok kısa (saniyenin 300 milyonda biri) sürede verebilmektedir. Özel enerji ünitesi, tele bu şekilde kesinlikle öldürücü olmayan, dokunan canlıyı irkilterek, canını yakarak iten bir akım vermektedir. Yüksek voltaj, enerjinin tel boyunca güçlü bir şekilde iletebilmesi ve hayvanın kalın derisinden geçerek canını acıtabilecek ivmede olması için gereklidir. Enerjinin taşınması özellikle zor koşullar altında (tele değen bitkilerin varlığı, seller, bağlantı kaçakları gibi etkenlerin enerji kaçağı yaratması gibi durumlarda) da sağlanabilmelidir. Duruma en uygun güç, koşullara göre hesaplanmalıdır. (hayvan tipi, çevre uzunluğu, tel sayısı, topraklama geçirgenliği için toprak koşulları, vb)

Normal olarak bir elektrikli tel çit sisteminde tel, bağlantı noktaları, topraklama ve çeşitli kaçaklar geçen enerjinin bir miktar kayba uğramasına yol açar. Sağlıklı çalışan bir sistemde, en kötü mevsim ve koşullarda en az 100 mj (milijul) enerji bulunmalıdır. Profesyonel bir tel çit sağlayıcısı, çitin sağlıklı çalışması için her zaman en kötü koşulu varsaymayı ve bu durumda gerekecek enerjiyi de iki ile çarpmayı önerir.

Diğer çevreleyici çit sistemlerine göre çok daha kolay kullanımlı ve ucuz olması ayrıca bir caydırıcılığı bulunması sebebiyle kaliteli elektrikli tel çit sistemleri gittikçe daha çok tercih edilmektedirler. Alarmlı üniteler, telin kesilmesi veya kopması halinde haber verdiğinden güvenliği artırmaktadır. Buna ek bir özellik olarak, sabit telefon hattına bağlanabilen bir cihaz ile alarm halinde belirlenen telefon numaralarının otomatik olarak aranması da mümkündür.

Elektrikli tel çitlerin enerji üniteleri, merkezi elektrik, akü veya güneş enerjisi ile çalışabilmektedir. Merkezi elektrik kullanımı her zaman önerilmektedir, çünkü fazladan bir bakım gerektirmemektedir. Merkezi elektrik kullanan ve çitteki enerji düzeyini dijital bir gösterge ile kontrol edebilen bir sistem, çitin tam ve sürekli çalışmasını gözlenebilir kılar ve garantiler.

Elektrikli tel çitler, dünyada büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeleri ile at çiftliklerinde yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Ayrıca yine profesyonel markaların, evcil hayvanlar özellikle köpekler için teli yeraltından geçen ve köpeği tasması üzerine takılan bir uyarıcı ile çarpan özel ürünleri bulunmaktadır.

At çiftliklerinde çitler sabit olabildiği gibi, taşınabilir olarak da kurulabilirler. Özellikle taşınabilir manej oluşturmada çok kolay ve ucuzdurlar.

Sistem, bir enerji ünitesi, çevrelenecek alanın çevresinde en çok 5-7 m aralıklarla dikilecek ahşap veya beton kazıklar, bu kazıklara telin bağlanması için gerekli insulatörler, akımı kesmeden giriş-çıkışa izin veren özel kapılar, topraklama ve özel telden oluşur. Taşınabilir sistemlerde, sabit kazıklar yerine esnek plastik kazıklar kullanılmakta, istendiğinde bunlar kolayca sökülüp takılabilmektedirler. Bu ürünlerin cinsleri, önce de bahsedildiği gibi, çevrilecek alanın büyüklüğüne, kurulacak yere, kullanım amacına göre değişebilir. Çevrelenecek telin sıra sayısı, yani sıklığı, yine kullanım amacına göre belirlenmelidir. En iyisi profesyonel öneriye göre seçenekleri değerlendirmektir.

Sisteme bir paratoner eklenmesi, özellikle çiftlikte bir paratoner yoksa düşünülmelidir. Hayvanlar kurulan sisteme çok kısa bir sürede alışmakta ve hiçbir zarar görmeden sınırlara uymaktadırlar. Elektrikli tel çitlerin güvenlik amacıyla şehir merkezi dışındaki evler ve işyerlerinde kullanımında özellikle alarmlı üniteler ön plana çıkmaktadır.

Uzun dönemli kullanılabilecek, ihtiyaçlarınıza en uygun ve güvenli bir sisteme sahip olmak için kaliteli ve profesyonel bir elektrikli tel çit sistemi alınmalıdır. Özellikle konuyu bilen kişilerin önerileri ile tasarlanmış ve pek çok özelliği istendiğinde eklenebilecek, gerekli yedek parçayı sürekli sağlayabilecek bir elektrikli tel çit markası, uzun yıllar güvenle kullanacağınız bir seçim olacaktır.

"TETA TEKNİK TARIM'a aittir, referans verilmeden ve izinsiz alıntı yapılamaz"

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]