Makaleler

Sağlıklı Buzağı, İyi Gelişen Buzağıdır

Son yıllarda yapılan çalışmalar, bilinen buzağı besleme programlarının buzağılarda eksik beslenmeye yol açtığını göstermektedir.

İyi bir buzağı büyütme programı yeterli beslenmeyi ve buzağının kendi yeteneği ölçüsünde en hızlı gelişmeyi sağlamalıdır. Çünkü daha ilk günlerde iyi gelişen buzağılar çok sağlıklı olur ve yaşama güçleri yükselir. Öte yandan yaşamının ilk günlerinde hızlı gelişen buzağılar daha erken damızlıkta kullanılır veya beside daha hızlı ağırlık artışı sağlar.

Bilindiği gibi sağlıklı bir buzağı için ilk koşul, buzağının yaşama gücünü yükseltmektir. Bunun için de buzağıyı hastalıklara karşı koruyan bağışıklık maddelerini alması sağlanmalıdır. Bu koruyucu maddeler ise sadece ağız sütünde bulunmaktadır.

Buzağı doğduktan sonra ilk yarım saat veya en geç iki saat içinde ağız sütü içirilmelidir. Ana memesinden ilk sağılan ağız sütünden 1.5-2 litre kadarı hemen içirilmelidir. Ağız sütünün içindeki koruyucu maddeler sindirim sistemine, çevredeki hastalık etmenlerinden daha önce girmelidir. Eğer bu etmenler -özellikle koli- bağışıklık maddelerinden daha önce sindirim sistemine girerse buzağının yaşama şansı % 30'a kadar düşebilmektedir. Ağız sütünün koruyucu etkisi 24 saat sonunda çok azalır, hemen hemen hiç kalmaz. Bu süreden sonra ağız sütünün değeri sadece içindeki besin maddeleri nedeni ile önemlidir.

Buzağıların iyi gelişmesi ve sağlıklı olması her şeyden önce aldıkları enerji miktarı ile ilgilidir. Yetersiz enerji alan buzağıların gelişmesi hızlı olmadığı için sağlıkları da geriler. Buzağının yeterli enerji alması için ise yeterli kuru maddeyi -süt, mama ve yem olarak- tüketmesi gerekmektedir.

Buzağılara yeterli enerjiyi sağlamak için özellikle işkembenin tam olarak çalışmadığı ilk üç haftada süt veya mama verilmesi kaçınılmazdır. Buzağının enerji alımının yeterli ve ucuz olmasını garantilemek için ise mümkün olduğu kadar erken yem tüketmesi sağlanmalıdır. Gerçekten buzağılar uygun biçimde verildiğinde ikinci günden başlayarak yem tüketebilmektedir. Buzağıların tükettiği yemi ilk hafta sonunda 250-400 g'a, ikinci hafta sonunda ise ........g'a çıkarmak mümkündür. Buzağıların yeterli yem tüketmesi için başlıca koşullar şunlardır:

1. Buzağı yemi çok güvenilir bir firmadan temin edilmelidir.

2. Yem tüketimi izlenmeli ve tüketimin yeterli olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Buzağılar ağızları ile ıslattıkları yemi bir süre sonra tüketmek istemez. Bu nedenle yemlikteki yem, günde en az üç kez yenilenmeli ve azar azar verilmelidir. Artan yemler ise alınıp başka hayvanların yemine katılmalıdır.

Buzağılara yem verilmesinde böyle zor ve dikkat isteyen uygulamanın nedeni, erken çağda, mümkün olabildiği kadar yem yedirilmesinin sağlanması içindir. Aslında böyle bir uygulama özellikle çok sayıda buzağısı olan işletmelerde gerçekten çok zordur. Bu zorluğu gidermek için özel yemlikler geliştirilmiştir. Emzik benzeri bu yemlikler sayesinde buzağılar çok erken çağda ve yiyebilecekleri kadar yemi hiç aksatmadan tüketebilmektedir. Bu tip yemliklerde tüketilen yem miktarı izlenebilmekte ve kontrol altında tutulabilmektedir.

3. Buzağılara sürekli taze su sağlanmalıdır. Buzağıların su ihtiyacı çok fazladır. İlk günden başlayarak buzağıların önünde sürekli su bulundurulmalı ve sık sık tazelenmelidir. Yeterli su tüketmeyen buzağılar yeterli yem de tüketemez. Su tüketimi çok aksayacak olursa buzağıların sağlıklarının bozulacağı unutulmamalıdır.

Sağlıklı buzağı iyi gelişen buzağıdır. Buzağının sağlıklı olması ve iyi gelişmesi için erken çağda mümkün olduğu kadar çok buzağı yemi tüketmesi sağlanmalıdır. Yem seçiminde fiyat gözetmeden en kaliteli yemi, en güvendiğiniz firmadan temin etmeye çalışınız. Buzağılar süt döneminde 20-25 kg kadar yem tüketir. Bu yem pahalı bile olsa buzağı başına yapacağınız ödeme birkaç yüzbin lirayı geçmeyecektir.

Doç.Dr.Ömer Tömek

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]