Makaleler

Süt Sağımının İncelikleri

Sağlıklı bir süt üretimi için, hayvanların düzenli olarak sağılması, sağım ekipmanlarının temizliği ve hijyenine dikkat edilmesi önemlidir. Ayrıca, hayvanların beslenme ihtiyaçlarına uygun bir şekilde beslenmeleri ve stres faktörlerinden uzak tutulmaları da süt verimini etkileyen faktörler arasındadır. Hayvanların iyi bir bakım ve yönetimle desteklenmelidir.

Süt veriminin arttırılmasında doğru uygulama ve iyi bir sağım yapılması çokça önemlidir. Peki iyi bir sağım nasıl olur? Süt sağımında dikkate edilmesi gereken bazı incelikleri sizin için özetledik,

  1. İyi bir sağım makinası şarttır: Meme fizyolojisine uygun, sütü en hızlı ve bol şekilde alabilen, tesisatı doğru eğimde ve HCCP prensiplerine uygu kurulmuş bir makine elzemdir. Sütü doğru ve bol sağmak için geniş hacimli bir pençe, uygun uzunluk ve ağırlıkta kadehler, tamamen gıdaya-uygun malzemeden yapılmış sağım demeti kullanın. Mükemmel pulsasyon ve mümkünse sıvazlayarak sağan memelik lastikleri de bizce olmazsa olmaz.
  2. Doğru bir sağım tekniği kullanın: Sağım yaparken doğru teknikleri uygulayarak sütünüzü verimli bir şekilde sağabilirsiniz. Memeleri temiz tutun, uygun bir vakum seviyesinde doğru bir sağım makinesi kullanın.
  3. Rahat bir ortam sağlayın: Sağım yaparken rahat ve stressiz bir ortamda olmak önemlidir. Ayrıca doğru süre ve pulsasyon ile hayvanları rahat ettirin, sağımdan rahatsızlığı engelleyin.
  4. Uygun zamanlamaya dikkat edin: Süt sağımını, sütün en yoğun olduğu zamanlarda yapmak daha etkilidir. Genellikle sabahın erken saatleri ve gece geç saatler sütün en yoğun olduğu zamanlardır.
  5. Süt sağımı sırasında masaj yapın: Hayvanın memesine hafifçe masaj yaparak hayvanı sağıma hazırlayıp, süt akışını iyileştirebilirsiniz. Masaj, süt sağımını uyarır ve sütün daha hızlı akmasını sağlar; böylece daha hızlı sağım yaparak meme hastalıklarının oluşumunu ve somatik hücre sayısını azaltabilirsiniz.
  6. Süt sağımını düzenli olarak yapın: Sütü düzenli olarak belirli saatlerde sağmak, süt üretimini artırır. İdeal olarak, günde en az 2-3 kez sağım yapmanız önerilir. Günde üç sağıma geçmek için önerilerimizi öğrenin.
  7. Meme sağlığını koruyun: Doğru bir meme dezenfektanı ile hayvanlarınızın mastit olmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca meme uçlarının temiz ve kuru tutmaya özen gösterilmelidir.

Bu ipuçları süt sağımında daha iyi sonuçlar elde etmenize ve süt kalitesini arttırılmasına yardımcı olacaktır.

En doğru sağımı yapmak için LAKTO Süt Sağım Makinelerinin farkını öğrenin. Whatsapp hattı: +90 (533) 592 73 91

Tüm Haberler

İLETİŞİM

10038 Sokak no:3/B Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Çiğli / İZMİR / TÜRKİYE

TEL: 0 (232) 328 00 55 (PBX) - (232) 328 05 75

E-Posta: [email protected]